Band-sohvan suunnittelija Petra Lassenius: ”Saan parhaat ideat kotoa”

Huonekalusuunnittelija Petra Lassenius haluaa suunnitella ajattomia kalusteita, jotka sopivat jo olemassa olevaan sisustukseen. Sellainen on muun muassa hänen tunnetuin tuotteensa, suomalainen Band-sohva. 

Sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija Petra Lassenius (s. 1969) asui vuosituhannen alussa kahdeksan vuotta Berliinin Kreuzbergissa, jossa neliöt olivat edullisia, asunnot suuria ja elämäntyyli yhteisöllinen. Lasten kasvaessa hän alkoi haaveilla rennosta sohvasta, jossa koko perhe mahtuisi viettämään aikaa ja johon mahtuisivat myös vieraat. 

Syntyi moduulisohva Band, jonka Adea esitteli vuonna 2006. Siitä tuli isojen sohvien valtakaudella heti suosikki. Tilava, muunneltava ja koostaan huolimatta keveän näköinen, kiitos ilmavan jalkarakenteen. 

”Oma koti on yksi parhaista inspiraation lähteistä, ja omasta tarpeesta lähtevät tuotteet ovat yleensä parhaita. Joskus huomaan miettiväni, miksei jotakin tuotetta ole olemassa, ja silloin tulee hirveä tarve tehdä sellainen. Tykkään esimerkiksi kasvattaa terassillani ruokaa ja suunnittelin viime kesäksi roikkuvan kukkatelineen, jollaista itse kaipasin”, Lassenius kertoo. 

Samaan tapaan syntyi myös Band-sohvan seuralaiseksi pieni sarjapöytä, niin ikään Adean valmistama D-pöytä. Keskellä olevan jalan ja kannen epäsymmetrisen muodon ansiosta pöytälevy ulottuu tarpeeksi lähelle sohvaa tai jopa sen päälle, jolloin siihen on helppo laskea kuppi kahvia käden ulottuville. Hauska muoto palvelee siis ennen muuta käyttöä. 

Koti on Petra Lasseniukselle myös testilaboratorio, jossa prototyypit ja valmiit tuotteet saattavat hioutua ja muuttua. 

”Minulle on tosi tärkeää saada prototyyppi kotiini kokeiltavaksi. Se vie suunnittelua eteenpäin. Mietin aina, voisinko ottaa tuotteen omaan kotiini. Jos vastaus on kyllä, niin sitten se ehkä kiinnostaa muitakin.”

Tutustu Petra Lasseniuksen suunnittelemiin tuotteisiin tästä »

Adean Band-sohva on suomalaisten rakastama klassikko. Band-sarjaan kuuluu useita eri mittaisia sohvia, moduuleita ja raheja, joita voi yhdistellä mielensä mukaan.

”Koen olevani hyvin suomalainen muotoilija” 

Petra Lasseniukselle uravalinta oli pienestä pitäen selvä. Kotona Kuopiossa piirrettiin ja tehtiin käsitöitä, ja ystäväpiiriin kuului luovan alan ihmisiä. Kiitos vaatesuunnittelijaäidin, joka oli perustamassa Piretta-P.T.A:ta ja toimi ennen eläkkeelle jäämistään Taideteollisen korkeakoulun muotitaiteen professorina. 

”Pukeutuminen ei kuitenkaan kiinnostanut minua enkä halunnut vaatesuunnittelijaksi. Olin nähnyt vaateteollisuuden haasteet, ne harmaat palttoot, joita siihen aikaan vietiin Suomesta itään. Vaatteiden sijaan tykkäsin piirtää pohjapiirroksia ja rakensin legokaupunkeja lähes teini-ikään asti”, Lassenius sanoo. 

Lukion jälkeen Lassenius lähti ensin opiskelemaan muotoilua Lontooseen. Se oli nuorelle opiskelijalle hyvä paikka, sillä suurkaupungissa näki monimuotoista asumista, arkkitehtuuria ja näyttelyitä. Lontoon jälkeen hän jatkoi opintojaan Taideteollisessa korkeakoulussa, josta valmistui huonekalusuunnittelijan lisäksi sisustusarkkitehdiksi. Sitten tie vei Berliiniin. Silti hän ajattelee olevansa hyvin suomalainen muotoilija. 

”Ajattelutapaani jäi Berliinistä tietty rentous, mutta tuotteeni ovat kuitenkin paljon perinteisempiä kuin sikäläinen kokeileva muotoilu. Toivon, että suunnittelemani huonekalut olisivat suhteellisen ajattomia. Niiden pitäisi sopia olemassa olevaan ympäristöön ja toimia jo hankittujen kalusteiden kanssa.” 

Ajattomuus takaa myös pitkäikäisyyden. Linjakas Band-sohva tai vaikkapa Lin-nojatuoli ei välttämättä herätä suurta huomiota, mutta niihin tekee mieli istahtaa. Neljä vuotta sitten Lassenius ja valmistaja Adea uudistivat sohvaa lisäämällä sarjaan ohuen käsinojavaihtoehdon.

Tutustu Adean sohva- ja nojatuolivalikoimaan tästä »

Erilaiset työt ja kaupunkikulttuuri ruokkivat luovuutta 

Petra Lasseniuksen ura on tavattoman monipuolinen. Siihen kuuluu tilasuunnittelua, sisustuksia, huonekaluja ja aiemmin myös muotoilun opettamista. Tällä hetkellä hän on freelance-suunnittelijan töiden ohella päivätöissä Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Siellä hän vetää projektia, jossa kampuksiaan yhdistävä ammattikorkeakoulu etsii tiloilleen ja laitteilleen myös ulkopuolisia käyttäjiä. 

Erilaiset työt panevat tarkkailemaan asuinympäristöä monelta kannalta ja antavat ideoita muihin töihin. 

”Sisustusarkkitehdin työ on huonekalusuunnittelijan kannalta todella antoisaa, sillä silloin pääsee näkemään muitakin kuin oman ympäristönsä realiteetteja. Nykyään on trendinä rakentaa pieniä kaupunkiasuntoja, ja olen jo pitkään halunnut suunnitella pieneen kotiin sopivan siron ja mukavan sohvan.” 

Metropolian muotoilun tilat ovat juuri muuttaneet Helsingin Arabianrantaan, ja alueen muuttumista on kiinnostava seurata. Tehtaiden tilalle on tullut asuntoja ja kaupunginosa tiivistyy edelleen. 

”Kaupunkisuunnittelussa mennään helposti yhteen suuntaan. Nyt on muotina tiivistäminen, mutta haluavatko kaikki ihmiset oikeasti asua niin. Minusta kaupungin ja kaupunginosien pitäisi tarjota erilaisia vaihtoehtoja ja myös yllätyksellisyyttä. Ettei alueella ole vain yhdenlaista asumista ja asukkaita.” 

Lassenius itse viihtyy parhaiten, kun lähellä on luontoa. Lasseniukset asuvat paritalossa Helsingin Vuosaaressa, ryhmärakennusperiaatteella toteutetussa taloyhtiössä. Metsä ja meri alkavat lähes kotiovelta, mutta kaupunki on silti lähellä.

Petra Lassenius on suunnitellut Adealle myös kuvassa näkyvän Mood-maton. Mood-matto on tehty villasta ja pellavasta uudenlaisella tavalla, joka yhdistää silmukkaa ja leikattua nukkaa.

Sohvat ja Lassenius kuuluvat yhteen 

Lassenius on suunnitellut viime aikoina muun muassa kevyitä ja myös sisäkäyttöön sopivia kesäkalusteita. Parhaiten hänet tunnetaan silti sohvakalusteista. 

”Sohva on kiinnostava huonekalu, sillä se on kokoluokaltaan tilan ja esineen välimuoto.” 

Yksi Bandin suosion syistä on sen muunneltavuus. Sohvan voi koota lähes puolesta sadasta moduulista. Niinpä sohvasta löytyy kokoonpano hyvinkin erilaisiin tiloihin. 

Berliinin aikana Lasseniusten kotona oli vierekkäin kaksi isoa Band-kulmapalaa. Ja kyllä niillä olikin käyttöä: lapset heittelivät kuperkeikkoja käsinojalta, naapurit kokoontuivat katsomaan jalkapalloa ja yhtenäisten istuintyynyjen ansiosta sohville majoittuivat mukavasti myös yövieraat. 

Suomeen muuton jälkeen koti pieneni ja myös sohva vaihtui. Kodin avonaisessa keittiö- ja oleskelutilassa on kaksi osaa Petran Adealle suunnittelemaa Story-sohvaa: yhden ja kahden hengen moduuli ilman käsinojia. Käsinojattomuus tekee sohvasta keveän näköisen ja puinen runko sopii hyvin taloon, jossa on paljon puupintaa. 

”On kauhean jännä tarkkailla sitä, miten itse käyttää huonekaluja. Meillä sohva on kiertänyt ympäri huonetta. Nyt, kun se palasi takaisin alkuperäiseen paikkaansa television ääreen, huomaan taas viettäväni sillä aikaa paljon enemmän. Olen sohvan käyttäjänä löhöilijä, vaikka joku muu saattaisi käyttää samaa tilaa ja kalusteita ihan eri tavalla.” 

Petra Lassenius, mitä haluaisit suunnitella seuraavaksi? 

”Ehkä valaisimia. Tai astioita, sillä vaikka ruokakulttuuri on muuttunut paljon, astiastot eivät niinkään.”

Tutustu Petra Lasseniuksen suunnittelemiin tuotteisiin tästä »

Tutustumme Vepsäläisen suosikkisuunnittelija-juttusarjassa sykähdyttäviin suunnittelijoihin ikonisten designklassikoiden ja makeimpien uutuuksien taustalla.

Lue lisää:
Valaisinsuunnittelija Seppo Koho: ”Kokeilen aina itse, mikä toimii” »
Muotoilija Tapio Anttila: ”Muotoilun pitää helpottaa kodin arkea” »
Uusi sohva kotiin? 10 vinkkiä sopivan sohvan valintaan »

Julkaistu 21.11.2017