Muotoilija Tapio Anttila: ”Muotoilun pitää helpottaa kodin arkea”

Sisustusarkkitehti Tapio Anttila innostuu kotimaisesta puusta, uusista tekniikoista ja arjen haasteista. Omasta mallistostaan tuttu suunnittelija on vuoden 2018 Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaja. 

Suomalainen kodinsisustaja ei voi olla törmäämättä sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija Tapio Anttilan (s. 1962) nimeen.

Otetaan esimerkiksi huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare-messut. Hyvänä vuonna ahkeralta muotoilijalta saattaa olla esillä useampikin tuoteuutuus. Mutta sitten on Anttila, joka esittelee Habitaressa koko joukon tuotteita. Tämän syksyn uutuuksiin kuuluvat esimerkiksi kätevät Aski-säilyttimet, Linkki-sarjaa täydentävä senkki sekä Day&Night -sarjan uudet tuotteet, kuten vuoteeksi avautuva rahi. 

Kaikki edustavat pelkistettyä, skandinaavista muotoilua, joka löytää helposti paikkansa kotoa. 

Nyt monipuolinen ja tuottelias suunnittelija on jälleen esillä: Design Forum Finland palkitsi Tapio Anttilan vuoden 2018 Kaj Franck -muotoilupalkinnolla. Arvostetun palkinnon aiempiin saajiin lukeutuvat muun muassa Yrjö Kukkapuro, Ritva Puotila ja Pirkko Stenros. 

Jury kehui Anttilaa muun muassa syvästä yhteistyöstä tuotekehityksen kanssa, varmasta, omasta muotokielestä ja tuotteiden oivaltavista ominaisuuksista ja erinomaisesta ergonomiasta.

Tule tutustumaan: 

Näyttely Kaj Franck -muotoilupalkinto 2018 – Tapio Anttila 
9.11.2018–13.1.2019
Designmuseon Galleria, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

 

sisustamo_1118_tapio_anttila_leipis1.jpg

Muutama vuosi sitten lanseerattu Tapio Anttila Collectionin kokoaa samaan mallistoon Anttilan eri valmistajlle suunnittelemia huonekaluja ja sisustustuotteita. Kuvan ON-vuodesohva ja Mixrack-pöydät sopivat hyvin yhteen.

 

Ilmari Tapiovaaran opit kantavat edelleen  

Oikeastaan on onnekas sattuma, että Tapio Anttilasta tuli huonekalusuunnittelija. Nuorena hän ei haaveillut muotoilijan urasta, sillä oululaisten teinipoikien keskuudessa ei hirveästi designista tiedetty.  

”Olin huono koulussa, eikä mikään ala oikein kiinnostanut. Silloinen tyttöystäväni oli lähdössä Helsinkiin opiskelemaan ja kehotti minua pyrkimään Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun puolelle, kun kerran osasin piirtää ja rakennella kaikenlaista.”  

Kehnolla ylioppilastodistuksella ei ollut juuri virkaa, joten pääsykoetehtävistä oli saatava lähes täydet pisteet. Niin myös kävi. Taideteollisessa Anttilalle aukesi kokonaan uusi, innostava maailma, johon hän heittäytyi antaumuksella.  

”Opiskeluaika oli silloin hyvinkin epäkaupallista. Kokeiltiin ja etsittiin omia juttuja. Kaikki halusivat olla taiteilijoita. Itse hurahdin kuvanveistoon ja suunnittelin jopa vaihtavani kuvataideakatemiaan.”  

Onnekseen Tapio Anttila oli aloittanut opinnot vuosikurssilla, jota opetti muotoilulegenda Ilmari Tapiovaara (1914—1999). Tapiovaarasta tuli Anttilalle tärkeä esikuva.  

”Hän oli innostava opettaja. Ennen kaikkea hän opetti nöyryyttä ja asennetta, joka näkyy myös omassa suunnittelufilosofiassani. Haluan tehdä laadukasta, mutta kohtuuhintaista muotoilua tavallisille ihmisille. Moni osaa suunnitella hienon ja ergonomisen tuolin, mutta haaste on suunnitella tuoli, jota voi lisäksi valmistaa tuhansia kappaleita järkevällä hinnalla.”

 

sisustamo_1118_tapio_anttila_leipis3.jpg

Montako petipaikkaa näet tässä? Tapio Anttilan Day & Night -vuodesohva avautuu joko parivuoteeksi tai kahdeksi erilliseksi sängyksi. Sarja täydentyi hiljattain vuodetuolilla, vuoderahilla ja pöydällä, jonka sisällä on säilytystilaa. 

 

Suunnittelija suosii Suomessa tehtyä  

Anttilan tuotannosta löytyy niin muovivalaisimia kuin pehmeitä kalusteita. Suosikkimateriaali on kuitenkin puu. Anttila onkin tehnyt paljon sen eteen, että kotimaista puualan osaamista hyödynnettäisiin.  

”Puussa viehättävät lämpö, kotimaisuus ja ekologisuus. Puu on myös äärimmäisen haastava materiaali suunnitella ja työstää. Sillä on selvä suunta eikä ole olemassa kahta samanlaista puupalikkaa. Mitä pelkistetympi tuote, sitä enemmän osaamista sen valmistaminen vaatii ”, hän sanoo.  

Muutama vuosi sitten osasta hänen eri valmistajille suunnittelemistaan huonekaluista ja sisustustuotteista koottiin Vepsäläiselle yhtenäinen kokoelma Tapio Anttila Collection. Vähitellen Anttila on ottanut yhä enemmän lankoja käsiinsä ja hoitaa suunnittelun ohella toimistonsa kanssa kaiken pakkaussuunnittelusta tuotekuviin ja tuotteen lanseeraukseen. 

 

sisustamo_1118_tapio_anttila-leipis4.jpg

Linkki on monipuolinen hyllyjärjestelmä, johon kuuluu muun muassa erilaisia laatikostoja, hyllyjä ja kannakkeita eri väreissä. Sarja on hyllynkannakkeita myöten puuta. Viimeksi Tapio Anttila suunnitteli sarjaan senkin.

Työ on todella elämäntapa, sillä myös puoliso, sisustusarkkitehti Arja Anttila on töissä samassa firmassa – ja markkinoinnin ja kokoelman hallinnan ohella miehensä töiden ykköskommentaattori. Perheen kotona huonekalut tulevat ja menevät sitä mukaa, kun uusia ideoita ja prototyyppejä pitää saada testattavaksi.  

Suunnittelijavetoisesta mallista on monenlaista etua. Kun tuotantoketju on lyhyt ja välikädet puuttuvat, hinta ei karkaa pilviin. Se tekee myös mahdolliseksi valmistaa kokoelman huonekalut ja valaisimet yhtä lukuun ottamatta Suomessa. Esimerkiksi uusi Limi-tuoli tulee Salosta, Rim-sohva Heinolasta ja Linkki-hylly Kauhajoelta.  

”Suomalaiset kuluttajat ovat hirveän kiinnostuneita siitä, että kotimaisen brändin tuote on todella tehty Suomessa.”

 

sisustamo_1118_tapio_anttila_leipis5.jpg

Mixrack-sarja ratkoo arjen säilytys- ja sisustuspulmia. Sarjan pöytien ilmettä voi vaihtaa pöytälevyä kääntämällä – toinen puoli on musta. Pienin pöytä on helppo napata kahvasta mukaan.

 

”Uudet valmistustekniikat kiehtovat tekemään uudenlaista muotoilua”  

Mistä tuottelias muotoilija saa ideansa?  

Yksi Anttilan suunnittelun lähtökohta on markkinoiden tutkiminen. Jos jotakin tarpeellista ja kodin arkea helpottavaa puuttuu, sellainen pitää tehdä. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten mistään ei löytynyt vuodesohvaa, josta saisi joko parivuoteen tai kaksi erillistä sänkyä. Syntyi ON-vuodesohva, joka valittiin vuoden 2007 huonekaluksi.  

Toisinaan innostus lähtee valmistusmenetelmästä. Punnus-valaisimen idean Anttila sai, kun kuuli lahtelaisen verstaan kehittelemästä CNC-jyrsimestä, jolla puusta saa hyvinkin pieniä muotoja. Aiemmin vastaavan valaisimen valmistaminen olisi ollut käsityötä.  

”On aina helpompaa kehittää tuote uudella tekniikalla kuin repiä uutta vanhasta tekniikasta. Esimerkiksi Limi-tuoli lähti siitä, kun mietin, voisiko viilutaivutetekniikalla tehdä jotain erilaista. Se oli tosi iso haaste, sillä viilutaivutetuoleja on tehty maailmaan varmaan jo miljoonia.”  

 

sisustamo_1118_tapio_anttila_leipis6.jpg

Kaunista, käytännöllistä ja kotimaista! Tapio Anttila Collectionin Limi-tuoli valmistetaan Salossa.

 

Kolmiulotteinen uutuustuoli  

Jotta ei toisi markkinoille yhtä lisäversiota tuolimestari Arne Jacobsenin vanhasta ideasta, Anttila halusi Limi-tuolista mahdollisimman kolmiulotteisen. Hän keksi, että istuinosan voisi muotoilla kahdesta limittäin liimatusta viilutaivutteesta. Mutta vaikka visio oli selkeänä mielessä, muoto tuntui mahdottomalta luonnostella tabletilla.  

Lopulta ratkaisu löytyi eräänä toipilaspäivänä, kun Anttila keksi flunssaa parannellessaan soittaa viereiseen pakkausfirmaan ja tilata kotiinsa kasan verhoilupahvia. Päivän leikkelyn ja liimaamisen tuloksena olohuone oli täynnä pahvimalleja, ja tuoli oli valmis mallinnettavaksi tietokoneella. Sellaista työ flow’n löytyessä parhaimmillaan on: kuin leikkiä. 

Entä mikä on suunnittelijan oma suosikki tähänastiselta uralta? Siihen Tapio Anttila ei oikein osaa vastata. Hän muistaa opettajansa Tapiovaaran sanat.  

”Älkää rakastuko omiin tuotteisiinne, sillä silloin ette pysty tekemään enää uutta. Jos on liian tyytyväinen ja alkaa ajatella olevansa hyvä, motivaatio katoaa.” 

 

Tutustu Tapio Anttilan tuotantoon

Tutustumme Vepsäläisen suosikkisuunnittelija-juttusarjassa sykähdyttäviin suunnittelijoihin ikonisten designklassikoiden ja makeimpien uutuuksien taustalla.