Interface: Näin valmistuvat Suomen mukavimmat sohvat

Suomalainen kalustevalmistaja Interface on tehnyt sohvia ja nojatuoleja jo yli 50 vuoden ajan. Monen olohuoneesta löytyy Nana-, Sand- tai Blues-sohvaklassikko – tai sitten uutta designiä kuten Luca tai Coco. Interfacen tehtaalla Heinolassa ei tingitä laadusta piiruakaan. Siksi käsityönä tehtävät sohvat ovat täydellisen mukavia.

Interface – hyvä sohvan tuntee

  • Perustettu vuonna 1963 Pohjanmaalla 
  • Nykyisin sohvat valmistetaan Interfacen omalla tehtaalla Heinolassa 
  • Rakastetut klassikkosohvat Nana, Sand ja Blues 
  • Uusia malleja monipuolinen Coco, sirot Luca ja Leon sekä muhkea Toast 
  • Sohvat tunnetaan mukavuudestaan ja skandinaavisesta, selkeästä muotokielestään

 

Tasainen säksätys tervehtii tulijaa astuttaessa sisääInterfacen kalustetehtaaseen. Ääni syntyy niittipyssyjen kuorosta. On saavuttu suoraan paraatipaikalle, verhoilijoiden valoisalle ja avaralle työalueelle, jossa kalusteet kasataan kokoon. Täällä sohvat ja nojatuolit saavat lopullisen muotonsa verhoilijataikureiden kätevissä käsissä.  

Vaikka ajoittainen kilkatus, pauke ja kolina halkovat ilmaa, kiireen tuntua ei ole. Johtunee verhoilijoiden varmoista ja rauhallisista otteista. 

”Yhden huonekalun kokoamiseen minulla menee tunnista neljään. Hutilointiin ei ole varaa, sillä yksikin väärin ammuttu niitti ruttaisi kangasta ikävästi”, sanoo verhoilija Eeva Hammar.

Näyttää helpolta, vaan ei ole. Samassa ajassa missä keltanokkatoimittaja ampuu varovasti pari harjoitusniittiä, Eeva on sujuvasti paukuttanut vaaleanharmaan Coco-sohvan alalaitaan tasaisen ja tukevan niittirivistön. 

”Tuttujen tuotteiden kasausrytmi tulee selkärangasta. Mietin aina, erityisesti värikkäiden kangasyhdistelmien kohdalla, millainenkohan ihminen saa juuri tästä unelmiensa löhöpaikan”, Eeva kertoo signeeraten nimensä ja päivämäärän juuri valmistuneen sohvan alarunkoon kiinnitettävään aitouslappuun.

interface_tehdasvierailu_2.jpgOmpelimon seinustoja kiertävät lattiasta kattoon ulottuvat hyllyköt, joilla lepää tuhansia kirjavia kangasrullia.

Interface vaalii sohvissa laatua ja mukavuutta

Interfacen tehtaalta valmistuu tuote per työntekijä per päiväToisin sanoen eri käsipareilta menee yhden sohvan tekemiseen keskimäärin kahdeksan tiivistä työtuntia. 

Tehtaan ompelimo muistuttaa kuhisevaa muurahaispesää: touhutaan yhdessä, mutta kaikki keskittyvät intensiivisesti omaan tekemiseensä. Yli 40 vuotta ompelijana työskennellyt Pirkko Hautakangas nauttii omassa kuplassaan ahertamisesta. Korvakuulokkeissa konkarilla raikaa räppi ja vanhat suomalaiset iskelmät. Musiikki pitää mielen virkeänä ja kiivaan työtahdin yllä. 

”Rivakka ompeluvauhti on minulle helppoa, mutta liian kiire ei saa olla. Muuten tulee virheitä, joiden korjaamisessa menee aikaa hukkaan”, Pirkko napauttaa. 

interface_tehdasvierailu_3.jpgOmpelimo sijaitsee 2500-neliöisen tehtaan yhdessä nurkkauksessa. Yli 40 vuoden kokemuksella Pirkko Hautakangas ompelee erehtymättömällä otteella kankaan kuin kankaan.

Ompelimon vieressä suurilla pukeilla lepää nahkavuotia. Niiden levittämä tuoksu tuo erehdyttävästi mieleen suutarin pajan. Leikkaaja Susanna Salo käsittelee sekä kankaita että nahkoja. 

”Nahat leikkaan mattoveitsellä. Kankaisiin käytän isoa kangasleikkuria, mutta käsillä sitäkin ohjataan. Reunojen on oltava prikulleen suoria ja mitoissaan, jotta ompeleminen ei töki”, hän kertoo.

interface_tehdasvierailu_4.jpgNoin neljännes Interfacen huonekaluista saa aidon nahkaverhoilun. Susanna Salo leikkaa suuret nahkavuodet oikeaan malliin ja kokoon, jotta niistä voidaan ompelimossa koota verhoilut.

Laatu onkin tärkein asia, jota Interfacessa vaalitaan. Se huomioidaan kaikissa työvaiheissa tuotteen suunnittelusta valmiin huonekalun pakkaukseen saakka. 

”Meillä tehdään Suomen mukavimmat sohvat”, Interfacen toimitusjohtaja Tuukka Leppänen vakuuttaa. ”Perstuntuma on kaiken aa ja oo. Ei auta, vaikka sohva olisi kuinka kivan näköinen, jos istuminen tuntuu epämukavalta.” 

Sellaisia termejä kuin ”trendi” ja design Interfacessa kartetaan. Interfacessa asiat tehdään konstailematta omalla tavalla: valmistetaan hyvin muotoiltuja, laadukkaitakotimaisia huonekaluja. Toki kodin tärkeimpien käyttöesineiden vaatimukset elävät ajan hengessä. Esimerkiksi ihmisten pakkautuminen kaupunkeihin ja pienempiin neliöihin näkyy Interfacen tuotannossa: isojen kulmasohvien rinnalle mallistoon ovat tulleet sirot sohvat, kuten esimerkiksi Luca ja Leon.

interface_tehdasvierailu_5.jpgEkologisuus on tärkeää niin suunnittelija Aino Michelsenille kuin Interfacen toimitusjohtaja Tuukka Leppäselle. Michelsenin uusimmassa tuotteessa, Toast-sohvassa, esimerkiksi käytetään verhoilussa kierrätettyä kangasta.

Interfacen sohvatehtaalla ajatellaan ekologisesti

Yhdessä tehdashallin nurkkauksessa valmistetaan prototyyppejä. Sieltä löytyy piirustuslehtiöihinsä uppoutunut nuori suunnittelija Aino Michelsen. Hänet imaistiin tehtaalle vuosi sitten suositun Bug-tuoliprojektin myötä. Viime vuoden Habitaressa kyseinen tuoli nousi korkealle listalla, johon kansainväliset bloggaajat keräsivät messujen kiinnostavimpia tuotteita.

Aino Michelsen iloitsee siitä, että Interfacella keskustellaan avoimesti ekologisista vaihtoehdoista sekä valmistuksessa että materiaalivalinnoissa ja ollaan innostuneita kokeilemaan uutta. Moni tärkeä arvo toteutuu jo nyt, koska tuotteiden valmistaminen lähellä kuormittaa huomattavasti vähemmän ympäristöä kuin maailmalta rahtaaminen. Kaikki Interfacen tuotteissa käytetyt raaka-aineet hankitaan vastuullisilta tavarantoimittajilta Suomesta ja muualta Euroopasta. 

Interface on muutenkin tunnettu avoimuudestaan. 

”Koska vain voi soittaa ja kysyä – vaikka vain missä vaiheessa oma sohva valmistuu”, huikkaa myyntiassistentti Eija Isomäki, joka on ollut talossa 32 vuotta. Asiakkaiden kysymykset ovat pysyneet muutoin samoina, mutta eettiset kysymykset ovat selvästi nostaneet päätään. Eija auttaa niin tuotteisiin, tilauksiin, huonekalujen huoltoon kuin korjauksiin liittyvissä asioissa. 

interface_tehdasvierailu_6.jpgInterfacen tehdas muutti muutama vuosi sitten Kurikasta Heinolaan. Samoihin aikoihin yrityksen ilmettä uusittiin – ainoastaan kantikas logo haluttiin pitää ennallaan.

Sohvatehdas Interfacen tarina sai alkunsa Pohjanmaan lakeuksilta

Interfacen tarina alkoi jo vuonna 1963. Puusepän poika, Efraim Männistö perusti huonekaluja valmistavan verhoomon Pohjanmaan lakeuksille Teuvalle. Kasvu oli vauhdikasta ja tuotanto siirtyi Kurikkaan. Nimi vaihtui Interfaceksi. 

90-luvun taantuma oli viennistä elävälle Interfacelle hankalaa aikaa, sillä liikevaihdosta peräti 70 prosenttia tuli Ruotsista. Vuonna 1996 yritys sai uuden isännän, kun Keijo Leppänen osti sen 50 markalla. Kaupanpäällisiksi hän sai yrityksen velkataakan kontolleen. Tarina sai uuden käänteen Keijon kuoltua työmatkalla Tanskassa. Keijon pojasta, Kauppakorkeakoulua käyvästä 22-vuotiaasta Tuukasta, tuli yrittäjä yhdessä yössä 

”Piti suunnata vaihto-oppilaaksi Jenkkeihin, mutta päädyinkin Kurikkaan”, isänsä saappaat nuorena täyttänyt Tuukka muistelee.

interface_tehdasvierailu_7.jpgHeta Nihtilä kokoaa sohvia Interfacen tehtaalla Heinolassa.

Onneksi 2000-luvun alku oli Suomessa sisustamisen kulta-aikaa.  

”Huonekalutehtailijat pelkäsivät Ikean tuloa 90-luvulla. Ikea loikin Suomeen sisustusbuumin, josta kaikki hyötyivät”, toimitusjohtaja Tuukka toteaa hyväntuulisesti. ”2000-luvun alun kasvuvauhti alalla oli kova.” 

Kova oli myös Tuukan vauhti. Hän ajeli 15 vuoden ajan töidensä päälle Lahden-kodin ja Kurikan-tehtaan väliä. Ratissa kertyi vuosittain noin 110:tä työpäivää vastaava aika. 

”Päätös siirtää tehdas lopulta Heinolaan oli henkisesti raskas, toisaalta hyvin itsekäs, mutta jälkeenpäin ajateltuna erittäin toimiva ratkaisu, Tuukka toteaa. Työntekijöille tarjottiin mahdollisuutta siirtyä tuotannon mukana, ja muutama näin toimikin. 

Kurikan tehtaan alasajossa ja Heinolan tehtaan täyteen vauhtiin kiihdyttämisessä kesti pari vuotta. Vuosi 2017 oli ensimmäinen Interfacen täyspainoinen tuotantovuosi uudessa kodissa – ja vielä ihan uudella ilmeellä.

interface_tehdasvierailu_8.jpgInterfacen verhoilukangas- ja -nahkavalikoimat ovat laajat. Huonekalut valmistetaan tilauksesta asiakkaan toivomalla kankaalla. Valmiin tuotteen asiakas saa 3–4 viikossa Heinolan tehtaalta kotiinsa.

Interfacen ilme uusittiin pari vuotta sitten

Interfacen logo, kantikas palikka, kertoo ajattomuudesta. Kaikkeen muuhun paitsi siihen sai pari vuotta sitten tehdyn rajun uudistamisprosessin aikana koskea. 

”Hiukan äijiintyneestä Interfacesta leivottiin hovikelpoisempi. Pölyjä brändin päältä pyyhkimällä saatiin yrityksen syvin olemus esiin”, Tuukka kuvailee. 

Myynti- ja markkinointipäällikkö Niina Sinkkonen jatkaa kertomalla sukkuloinnistaan viestikapulana tehtaan, tyylimaailmojen ja käyttäjien välillä. 

”Nyt olemme vahvasti ajan hermolla tuottaen edelleen ajattomia huonekaluja”, hän tiivistää. ”Pienenä tehtaana vastaamme ketterästi maailmalta haistelemiimme tyyliaaltoihin, mutta myös käyttäjien toiveisiin.” 

interface_tehdasvierailu_9.jpgInterfacen sohvat kasataan alusta loppuun Heinolan tehtaalla, josta ne lähetetään uusiin koteihinsa.

Interfacen sohvatehtaalla siisteys takaa tehokkuuden

Vauhti ja venyminen on mahdollista, sillä hukka-aika ja ylimääräiset askeleet on tuotannossa minimoitu. Se näkyy tavaroiden selkeässä järjestyksessä tehdashallissa ja työntekijöiden pedanteissa työtavoissa.  

Verhoilijoiden työvälineet porista nappinauloihin ovat omissa lokeroissaan käden ulottuvilla. Liimauspisteellä käytetään pinkkiä liimaa, jotta liimaaja näkee tarkasti valmiit saumat. Edes pakkaamon puolella ei pyöri turhia muoveja jaloissa.  

”Olen käyttänyt 17 vuotta höyläkonetta ja ollut puristehoitajana, joten osaan pitää työpisteeni siistinä. Silloin työt sujuvat”, pakkaaja Alex Ridal toteaa.

interface_tehdasvierailu_10.jpgPakkaaja Alex Ridal tarkistaa kalusteet ja koeistuu niillä ennen kuin suojaa ja pakkaa ne huolellisesti.

Alex tarkistaa verhoomosta tulleen valmiin huonekalun vielä kertaalleen, ihan ronskisti istumalla. Sitten hän suojaa ja pakkaa tuotteen huolellisesti. Hän siirtelee lähes satakiloisia sohvia rulla-alustojen avulla kuin legopalikoita. Pian on taas joukko unelmien paketteja ulko-ovella odottamassa kuljetusliikkeiden noutoa. 

”Lopuksi toivotan kaikille hyvää matkaa uusiin, onnellisiin koteihinsa.”

 

Tutustu Interface valikoimaan