Näin syntyy palkittu designkaluste – muotoilija Tapio Anttila kertoo

Muotoilija Tapio Anttila tehtailee kalusteita, jotka päätyvät sisustajien suosikeiksi: Pöytä, joka onkin säilytyskaluste. Vuodesohva, jonka mekanismi on häkellyttävän yksinkertainen. Muunneltava hyllyjärjestelmä. Palkittu designeri paljastaa, miten menestyskalusteet syntyvät.

 

Tutustu Tapio Anttila Collectionin tuotteisiin


Muotoilijan niksi: ”Hyödynnän omia sisustuspulmiani”

Minulla on kodin sisustamisessa samat pulmat kuin kenellä tahansa muullakin: etsin sopivia kalusteita ja tuskailen kun oikeanlaista ei löydy. Moni suunnittelemani kaluste onkin saanut alkunsa siitä, että olen huomannut jonkun puutteen ja lähtenyt ideoimaan ratkaisuja sen korjaamiseksiKaikessa suunnittelussa lähtökohtana on vastata ihmisen tarpeeseen, ratkaista joku ongelma ja parantaa siten arkea.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Suunnittelija_Tapio_Anttila_Collection_huonekaluja.jpg

Tuotteliaan muotoilijan oma mallisto Tapio Anttila Collection on tuore Design from Finland -tunnuksen saaja.

Muotoilijan niksi: ”Kuulostelen, mitä ihmiset toivovat” 

”Teen tiivistä yhteistyötä alan yritysten, kuten Vepsäläisen, kanssa, joten kuulen myymälöistä ja tuotepäälliköiltä, mitä asiakkaat kaipaavat ja mitä markkinoilta puuttuu. Käymme keskustelua sisustuksen trendeistä ja ihmisten tarpeista. Näin syntyy tuotteita, joita kuluttuja oikeasti tarvitsee. 

Muotoilijan niksi: ”Pidän mielessä budjetin”

”Käyttäjän tarve on tärkein suunnittelutyötä ohjaava asia. Toiseksi tärkein on budjetti. Valmis tuote ei saa tulla liian kalliiksi kuluttajalle. Sen että pitää kiinni tuotteen käytännöllisyydestä ja budjetista ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että estetiikasta pitäisi tinkiä.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Suunnittelija_Tapio_Anttila_TAC_Frendi-vuodesohva_syvatty.jpg

Frendi-vuodesohva jatkaa monikäyttöisten huonekalujen sarjaa. Aski-säilytyspöytäsarja on saanut jatkoa jalallisesta versiosta, Aski-sohvapöydästä.

Muotoilijan niksi: ”Pyrin ajattomaan tyyliin”

”Haluan suunnitella kalusteita, jotka ovat estetiikaltaan selkeälinjaisia ja ajattomia. Tosin senhän näkee vasta 20 vuoden kuluttua, mikä tuote on kestänyt aikaa. Kiinnitän paljon huomiota myös tuotteen käytettävyyteen ja ekologisuuteen ja pyrinkin saamaan jokaiseen tuotteeseen jonkun omaperäisen jutun, joka tekee tuotteesta kiinnostavan. Esimerkiksi jalallisessa Aski-pöydässä jalat saa pakattua pöydän sisään, jolloin kuljetuskustannukset pienenevät.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Suunnittelija_Tapio_Anttila_linkki_limi_tilanjakaja.jpg

Tapio Anttila Collectionin mallistossa on kalusteita moneen kodin tilaan. Kuvassa mm. Linkki-hyllysarjan seinähyllyt ja kaapistot, Limi-tuoli sekä tuoreen Good Design Award 2019 -palkinnon pokanneet ja Viiva-tuoli ja Palapala-tilanjakajaverho.

Muotoilijan niksi: ”Tykkään suunnitella tylsiä kalusteita”

”Palkitsevinta on suunnitella tuotteita, jotka ovat näennäisesti tylsiä. Kuten vaikka vuodesohva: se on peruskaluste, jonka täytyy toimia näppärästi ja siinä täytyy olla hyvä nukkua. Jos vielä saan tuotteesta visuaalisesti kiinnostavan, olen onnistunut. Esimerkiksi Frendi-vuodesohvasta tehtiin useita prototyyppejä, ennen kuin lopullinen muoto hahmottui. Lopputuloksena on helppokäyttöinen vierassänky, josta vain vedetään etuosa esiin. Vuodevaatteet ovat selkätyynyissä täytteenä.

Muotoilijan niksi: ”Keskitän ajatukseni uusiin ideoihin”

”Siinä vaiheessa, kun suunnittelemani tuote on kaupassa uutuutena, minä olen jo sivuuttanut sen ja keskittänyt ajatukset uusiin ideoihin. Olen aina innoissani siitä työstä, mitä juuri sillä hetkellä olen työstämässä.”

Tapio Anttila

  • Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut sisustusarkkitehti ja muotoilija.  
  • Oma mallisto Tapio Anttila Collection sekä töitä useille kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille. 
  • Saanut lukuisia palkintoja, mm. Pro Finlandia -mitali ja Kaj Franck -muotoilupalkinto vuonna 2018 sekä Good Design Awardseja useana vuonna.
  • Design from Finland -tunnus kesäkuussa 2019.
  • ”Työhöni kuuluu paljon muutakin kuin varsinaista suunnittelua, mutta juuri suunnittelusta nautin eniten. Se on minulle leikkimistä ja terapiaa, joka ei tunnu lainkaan työltä.” 

    Tutustu Tapio Anttilan suunnittelemiin tuotteisiin 

Tilaa Vepsäläinen Sisustamo -uutiskirje

Haluatko lisää sisustusvinkkejä omaan kotiisi ja kuulla huonekalu-uutuuksista ensimmäisten joukossa? Tutustu Vepsäläisen sisustusmedia Sisustamoon ja tilaa uutiskirje!

Löydät Vepsäläinen Sisustamosta paljon luettavaa ja katsottavaa: oivaltavia ideoita kotisi sisustamiseen, ratkaisuja huonekalujen valintaan liittyviin pulmiin sekä sisustusmaailman kiinnostavimpia trendejä ja uutuuksia.

Tilaa Vepsäläinen Sisustamo -uutiskirje