Näin huollat ja säilytät puutarhakalusteet

Pihakalusteet vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne kestävät hyvinä ja ovat mukavat käytössä. Perusteellinen puhdistus kesäkalusteille kannattaa tehdä kahdesti vuodessa: keväällä ennen käyttöä ja syksyllä ennen varastointia. Hoito-ohjeet vaihtelevat puutarhakalusteiden materiaalien mukaan. Näin huollat rottinki-, betoni-, tiikki-, metalli-, polyrottinki- ja muovikalusteet sekä kankaiset pehmusteet. 

Rottinki – suojaa sateelta ja suoralta auringonpaisteelta

Huolto: Pyyhi rottinkikaluste pölystä kerran viikossa pehmeällä harjalla tai liinalla. Ole hellävarainen: älä käytä puhdistamiseen kemikaaleja tai liikaa voimaa. Imuroi kaluste 1–2 kertaa kaudessa huolellisesti. Muista myös punosten välit. Pyyhi tarvittaessa lika pois nihkeällä liinalla.

Säilytys: Älä jätä rottinkituotteita suoraan auringonpaisteeseen tai sateeseen, sillä ne saattavat haalistua tai vaurioitua. Säilytä rottinkikalusteet talven yli kuivassa ja suojaisessa tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. 

 

vepsalainen_0419_huolla_puutarhakalusteet_2.jpg

Betoni – vahaa betonikalusteet pari kertaa kesässä

Huolto: Puhdista kuituvahvistetusta betonista tehdyt kalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Voit käyttää likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta. Käsittele pinta 1–2 kertaa kaudessa parafiinivahalla tai parafiinipohjaisella liuoksella.

Jos betonin pintaan ilmestyy kalkkilaikkuja, voit poistaa ne käyttämällä laimeaa viinietikkaseosta. Suojaa pinta käsittelyn jälkeen vahalla. Pienet hiushalkeamat pinnassa eivät vaikuta käyttöön tai kestävyyteen.

Säilytys: Suojaa betonikalusteet seisovalta vedeltä. Älä sijoita betonikalusteita nurmikolle tai muulle paljaalle maa-alustalle, sillä betoni imee itseensä kosteutta. Paras talvisäilytyspaikka betonikalusteille on hyvin suojattu, kuiva ja ilmava tila. Jos säilytät betonikalusteita talven yli ulkona, suojaa ne hyvin peitteellä, sillä imeytynyt vesi voi jäätyessään vahingoittaa betonia.

Betonia sisään ja ulos

Nordic Country Home Beta-jakkara, 35 x 35 cm

99,00 €

Beta-jakkara on rouhea valinta moderniin sisustustyyliin. Jakkara soveltuu hyvin lisäistuimeksi, sivupöydäksi ja vaikkapa yöpöydäksi. Ulkokäyttöönkin soveltuva jakkara siirtyy helposti sivussa olevist...

 

Tiikki – puukalusteet kaipaavat säännöllistä öljyämistä

Huolto: Pyyhi tiikkikalusteet säännöllisesti nihkeällä liinalla, niin lika ei pääse muodostamaan pinnalle homeen kasvualustaa. Jos pintaan ilmestyy valkoista härmää, poista se pyyhkimällä tai harjaamalla kevyesti pehmeällä harjalla. Sateisina kesinä kalusteeseen saattaa ilmestyä tummia kohtia, jotka kertovat pinnalla kasvavasta homesienestä tai pintalahosta. Kokeile poistamiseen puun puhdistusainetta. Tee käsittely useampaan kertaan.

Tiikki on luja ja kestävä puulaji, joka sisältää luonnostaan runsaasti öljyä. Käsittele tiikkikalusteet öljyllä vähintään kerran tai kaksi kaudessa. Säästä ja käytöstä riippuen kalusteet saattavat vaatia useitakin käsittelykertoja kesässä. Öljyämättömänä tiikki patinoituu ajan myötä harmaaksi

Noudata öljytessä valmistajan ohjeita. Varmista ennen öljyämistä, että tiikkikaluste on kuiva. Puhdista öljyttävä pinta perusteellisesti ja hio tarvittaessa hienolla hiomapaperilla puunsyiden mukaisesti. Käytä reilusti öljyä, kunnes pinta ei enää ime sitä. Pyyhi lopuksi ylimääräinen öljy pois. Anna kuivua kunnolla ennen käyttöä. Älä öljyä kalusteita sateisella säällä.

Säilytys: Säilytä tiikkikalusteet kuivassa ja viileässä paikassa. Jos peität kalusteen suojalla, varmista, että kaluste on kuiva, ettei pinta homehdu. Öljyä kalusteet ennen käyttöönottoa ja varastointia.

Lujaa tiikkiä

 

vepsalainen_0419_huolla_puutarhakalusteet_3.jpg

Bambu – kestävä puulaatu sisälle ja ulos

Huolto: Bambun hoitoon soveltuvat osittain tiikin hoito-ohjeet, mutta sitä tulisi öljytä säännöllisesti, jotta se ei kuivu. Kuivuessaan bambu alkaa halkeilla ja pinta voi mennä ”karvaiseksi”. Jos bambu on jo ehtinyt kuivua ja pinta on muuttunut epätasaiseksi, se voidaan hioa tasaiseksi ja öljytä sen jälkeen uudelleen.

Houella on saatavilla oma bambuöljy, kysy lisää myyjältäsi. Laadukas ulkokalusteiden käsittelyyn tarkoitettu öljy sopii myös bambulle. Bambun hoitokäsittelyyn ei tulisi käyttää pellavansiemenöljyä, joka saattaa edistää homeiden yms. kasvua kalusteen pinnalla. Suojakäsittely tulee suorittaa säännöllisesti käytöstä riippuen noin 1-2 kertaa kaudessa. Kosteaa tai märkää tuotetta ei tule öljytä.

Kalusteen ruuvit on syytä kiristää säännöllisesti. Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta kalusteeseen saattaa tulla pieniä halkeamia ja lieviä kiertymiä, mutta nämä eivät ole vikoja tuotteessa, vaan luonnontuotteeseen liittyviä ominaisuuksia.

Säilytys: Talvisäilytys tulee tehdä mieluiten sisätilassa, kuitenkin kosteudelta ja sään vaihteluilta suojattuna. Bambutuote tulisi säilyttää tilassa jossa ilma kiertää vapaasti ja bambu saa ”hengittää”, ei ilmatiiviisti suojan alla homehtumisen estämiseksi.

Bambukalusteita

Houe Paon-penkki, bambu

375,00 €

249,00 €

Houen Paon-penkki sopii ruokapöydän ääreen tai kapealle istuimeksi parvekkelle. Ryhmää voi täydentää sarjan muilla kalusteilla.

 

Akaasia – luonnonmateriaalista valmistetut kalusteet ovat aina yksilöllisiä

Huolto: Vepsäläisen akaasiakalusteet on pintakäsitelty vesipohjaisella aineella tuotteen suojaamiseksi. Kalusteiden puhtaanapitoon riittää säännöllinen nihkeällä liinalla pyyhkiminen, jotta lika ei pääse muodostamaan pinnalle homeen kasvualustaa. Tahrat tulee poistaa hellävaraisesti miedolla pesuaineliuoksella. Tarvittaessa pinnan voi käsitellä värittömällä huonekaluvahalla.

Säilytys: Akaasiasta valmistetut kalusteet on syytä siirtää suojaan sateella. Seisova vesi on poistettava tuotteen pinnalta. Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta kalusteeseen saattaa tulla pieniä halkeamia ja lieviä kiertymiä, mutta nämä eivät ole vikoja tuotteessa, vaan luonnontuotteeseen liittyviä ominaisuuksia. Talvisäilytys kuivassa ja viileässä paikassa, mieluiten sisätilassa.

Rouheaa akaasiaa

 

vepsalainen_0419_huolla_puutarhakalusteet_4.jpg

Ruostumaton teräs, alumiini, metalli – puhdista pehmeällä liinalla ja varo kolhuja

Huolto: Puhdista ruostumattomasta teräksestä, alumiinista tai pintakäsitellystä metallista valmistetut kalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Käytä likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta.

Poista pintaruoste hankaamalla varovasti pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineliuoksella. Kuivaa hyvin. Kokeile vaikeisiin ruostejälkiin ruostumattoman teräksen puhdistusainetta. Älä käytä metallikalusteiden puhdistamiseen klooria, valkaisuaineita, muita voimakkaita pesuaineita tai teräviä työkaluja.

Säilytys: Varo kolhimasta alumiinikalusteita. Maalipintaan tulleet naarmut kannattaa paikata heti. Säilytä metallikalusteet lumelta suojattuna.


Polyrottinki – kevyt puhdistus kostealla liinalla riittää

Huolto: Puhdista polyrottinki kostealla pehmeällä liinalla. Likaantuneisiin kohtiin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta. Vältä voimakkaita puhdistusaineita, painepesuria tai hankaavia puhdistusvälineitä.

Säilytys: Säilytä polyrottinkikalusteet talven ajan lumelta suojattuna. Älä käytä polyrottinkituotteita talvella, sillä pakkasen kovettama materiaali ei kestä rasitusta.

 

Eukalyptus – eksoottinen materiaali, joka rakastaa öljyämistä

Huolto: Kaluste on hyvä käsitellä ulkohuonekalujen käsittelyyn soveltuvalla öljyllä aina ennen käyttöönottoa ja ennen varastointia. Puhtaanapitoon riittää säännöllinen nihkeällä liinalla pyyhkiminen. Tahrat tulee poistaa miedolla pesuaineliuoksella. Eukalyptus tulee käsitellä 1-2 kertaa kaudessa öljyllä, riippuen käytöstä ja sääolosuhteista. Öljytessä tulee noudattaa valmistajan ohjeita. Pinta tulee puhdistaa aina perusteellisesti, hioa tarvittaessa hienolla hiomapaperilla, aina puunsyiden mukaisesti. Öljyä tulee käyttää reilusti, kunnes pinta ei enää ime, ylimääräinen öljy tulee pyyhkiä pois. Öljyämistä ei tule suorittaa sateisella ilmalla tai jos kaluste on kostea. Eukalyptusta ei tule käsitellä voimakkailla puhdistusaineilla tai hankaavilla puhdistusvälineillä, eikä pestä painepesurilla. Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta eukalyptuspinnan ulkonäkö saattaa muuttua ajan myötä, tämä on luonnonmateriaaliin liittyvä ominaisuus.

Säiltys: Talvisäilytys mieluiten sisätilassa.

 

vepsalainen_0419_huolla_puutarhakalusteet_5.jpg

Muovi ja nonwood – suosi puhdistussuihkeita ja helliä otteita

Huolto: Puhdista muovikalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Käytä likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta tai erityisesti muovikalusteille tarkoitettua puhdistusainetta. Älä hankaa muovipintoja tai käytä voimakkaita puhdistusaineita.

Nonwood eli puuta jäljittelevä muovivalmiste voidaan puhdistaa samalla tavalla kuin muovi. Jos nonwood-kalusteen väri haalistuu, voit uudistaa pinnan akrylaattimaalilla.

Säilytys: Säilytä muovikalusteet talven ajan lumelta suojattuna. Jäätynyt muovikaluste saattaa murtua, joten älä aseta sen päälle painoa tai käytä sitä. Nonwood-kalusteiden talvisäilytykseen suositellaan kuivaa, hyvin ilmastoitua tilaa. Jos jätät nonwood-kalusteen ulos talveksi, suojaa se lumelta. 

Designtuoleja muovista

Vitra Belleville-tuoli, musta

315,00 €

Vitran Belleville on tämän hetken muotoilun tähtinimien, veljesten Ronan ja Erwan Bouroullecin, suunnittelema ruokapöydäntuoli. Tuoli sai nimensä eläväisen pariisilaiskaupunginosan mukaan, jossa sijai...

Calligaris Caffe-tuoli, valkoinen

108,00 €

Perinteinen Calligariksen bistro-tyylinen Caffe-tuoli piristää ulkomuodollaan. Voit valita ruokapöydän ympärille erivärisiä Caffe-tuoleja ja saat kokonaisuudesta yhtä pirteän kuin kesän kukkaloisto. T...

Kartell A.I.-tuoli, musta

218,00 €

Kartellin A.I.-tuoli on luovuuden, leikkisyyden ja tekoälyn täydellinen yhteenliittymä. Tuoli yhdistä nerokkaan muotoilun ja Kartellin laadukkaan ergonomian. Istuimen runko on kevyt mutta vahva. Voit ...

 

Kankaat ja pehmusteet – kuivata kastuneet materiaalit heti

Huolto: Ulkokalusteiden päälliset ovat tavallisesti kestäviä, mutta saattavat silti haalistua ajan mittaan. Suojaa pehmusteet voimakkaalta auringonpaisteelta ja kastumiselta. Suosi myös pehmusteille tarkoitettuja suojapeitteitä.

Jos pehmuste pääsee kastumaan, kuivata se varjossa. Myös kastunut päivänvarjo on hyvä avata ja kuivattaa.

Säilytys: Pese pehmusteet tarpeen mukaan ennen säilytystä. Noudata valmistajan antamia pesuohjeita. Varmista ennen talvisäilytystä, että pehmusteet ovat täysin kuivia ja säilytystila riittävän ilmava.

Myös päivänvarjo on hyvä säilyttää puhtaana, kuivana ja suljettuna – mieluiten päällisellä suojattuna. 

Tutustu puutarhakalusteisiin

 

Tilaa Vepsäläinen Sisustamo -uutiskirje

Haluatko lisää sisustusvinkkejä omaan kotiisi ja kuulla huonekalu-uutuuksista ensimmäisten joukossa? Tutustu Vepsäläisen sisustusmedia Sisustamoon ja tilaa uutiskirje!

Löydät Vepsäläinen Sisustamosta paljon luettavaa ja katsottavaa: oivaltavia ideoita kotisi sisustamiseen, ratkaisuja huonekalujen valintaan liittyviin pulmiin sekä sisustusmaailman kiinnostavimpia trendejä ja uutuuksia.

Tilaa Vepsäläinen Sisustamo -uutiskirje

Julkaistu 4.4.2019