Näin huollat ja säilytät puutarhakalusteet

Pihakalusteet vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne kestävät hyvinä ja ovat mukavat käytössä. Perusteellinen puhdistus kesäkalusteille kannattaa tehdä kahdesti vuodessa: keväällä ennen käyttöä ja syksyllä ennen varastointia. Hoito-ohjeet vaihtelevat puutarhakalusteiden materiaalien mukaan. Näin huollat rottinki-, betoni-, tiikki-, metalli-, polyrottinki- ja muovikalusteet sekä kankaiset pehmusteet. 

Rottinki – suojaa sateelta ja suoralta auringonpaisteelta

Huolto: Pyyhi rottinkikaluste pölystä kerran viikossa pehmeällä harjalla tai liinalla. Ole hellävarainen: älä käytä puhdistamiseen kemikaaleja tai liikaa voimaa. Imuroi kaluste 1–2 kertaa kaudessa huolellisesti. Muista myös punosten välit. Pyyhi tarvittaessa lika pois nihkeällä liinalla.

Säilytys: Älä jätä rottinkituotteita suoraan auringonpaisteeseen tai sateeseen, sillä ne saattavat haalistua tai vaurioitua. Säilytä rottinkikalusteet talven yli kuivassa ja suojaisessa tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. 

Betoni – vahaa betonikalusteet pari kertaa kesässä

Huolto: Puhdista kuituvahvistetusta betonista tehdyt kalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Voit käyttää likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta. Käsittele pinta 1–2 kertaa kaudessa parafiinivahalla tai parafiinipohjaisella liuoksella.

Jos betonin pintaan ilmestyy kalkkilaikkuja, voit poistaa ne käyttämällä laimeaa viinietikkaseosta. Suojaa pinta käsittelyn jälkeen vahalla. Pienet hiushalkeamat pinnassa eivät vaikuta käyttöön tai kestävyyteen.

Säilytys: Suojaa betonikalusteet seisovalta vedeltä. Älä sijoita betonikalusteita nurmikolle tai muulle paljaalle maa-alustalle, sillä betoni imee itseensä kosteutta. Paras talvisäilytyspaikka betonikalusteille on hyvin suojattu, kuiva ja ilmava tila. Jos säilytät betonikalusteita talven yli ulkona, suojaa ne hyvin peitteellä, sillä imeytynyt vesi voi jäätyessään vahingoittaa betonia.

Tiikki – puukalusteet kaipaavat säännöllistä öljyämistä

Huolto: Pyyhi tiikkikalusteet säännöllisesti nihkeällä liinalla, niin lika ei pääse muodostamaan pinnalle homeen kasvualustaa. Jos pintaan ilmestyy valkoista härmää, poista se pyyhkimällä tai harjaamalla kevyesti pehmeällä harjalla. Sateisina kesinä kalusteeseen saattaa ilmestyä tummia kohtia, jotka kertovat pinnalla kasvavasta homesienestä tai pintalahosta. Kokeile poistamiseen puun puhdistusainetta. Tee käsittely useampaan kertaan.

Tiikki on luja ja kestävä puulaji, joka sisältää luonnostaan runsaasti öljyä. Käsittele tiikkikalusteet öljyllä vähintään kerran tai kaksi kaudessa. Säästä ja käytöstä riippuen kalusteet saattavat vaatia useitakin käsittelykertoja kesässä. Öljyämättömänä tiikki patinoituu ajan myötä harmaaksi

Noudata öljytessä valmistajan ohjeita. Varmista ennen öljyämistä, että tiikkikaluste on kuiva. Puhdista öljyttävä pinta perusteellisesti ja hio tarvittaessa hienolla hiomapaperilla puunsyiden mukaisesti. Käytä reilusti öljyä, kunnes pinta ei enää ime sitä. Pyyhi lopuksi ylimääräinen öljy pois. Anna kuivua kunnolla ennen käyttöä. Älä öljyä kalusteita sateisella säällä.

Säilytys: Säilytä tiikkikalusteet kuivassa ja viileässä paikassa. Jos peität kalusteen suojalla, varmista, että kaluste on kuiva, ettei pinta homehdu. Öljyä kalusteet ennen käyttöönottoa ja varastointia.

Ruostumaton teräs, alumiini, metalli – puhdista pehmeällä liinalla ja varo kolhuja

Huolto: Puhdista ruostumattomasta teräksestä, alumiinista tai pintakäsitellystä metallista valmistetut kalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Käytä likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta.

Poista pintaruoste hankaamalla varovasti pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineliuoksella. Kuivaa hyvin. Kokeile vaikeisiin ruostejälkiin ruostumattoman teräksen puhdistusainetta. Älä käytä metallikalusteiden puhdistamiseen klooria, valkaisuaineita, muita voimakkaita pesuaineita tai teräviä työkaluja.

Säilytys: Varo kolhimasta alumiinikalusteita. Maalipintaan tulleet naarmut kannattaa paikata heti. Säilytä metallikalusteet lumelta suojattuna.

Polyrottinki – kevyt puhdistus kostealla liinalla riittää

Huolto: Puhdista polyrottinki kostealla pehmeällä liinalla. Likaantuneisiin kohtiin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta. Vältä voimakkaita puhdistusaineita, painepesuria tai hankaavia puhdistusvälineitä.

Säilytys: Säilytä polyrottinkikalusteet talven ajan lumelta suojattuna. Älä käytä polyrottinkituotteita talvella, sillä pakkasen kovettama materiaali ei kestä rasitusta.

Muovi ja nonwood – suosi puhdistussuihkeita ja helliä otteita

Huolto: Puhdista muovikalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Käytä likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta tai erityisesti muovikalusteille tarkoitettua puhdistusainetta. Älä hankaa muovipintoja tai käytä voimakkaita puhdistusaineita.

Nonwood eli puuta jäljittelevä muovivalmiste voidaan puhdistaa samalla tavalla kuin muovi. Jos nonwood-kalusteen väri haalistuu, voit uudistaa pinnan akrylaattimaalilla.

Säilytys: Säilytä muovikalusteet talven ajan lumelta suojattuna. Jäätynyt muovikaluste saattaa murtua, joten älä aseta sen päälle painoa tai käytä sitä. Nonwood-kalusteiden talvisäilytykseen suositellaan kuivaa, hyvin ilmastoitua tilaa. Jos jätät nonwood-kalusteen ulos talveksi, suojaa se lumelta. 

Kankaat ja pehmusteet – kuivata kastuneet materiaalit heti

Huolto: Ulkokalusteiden päälliset ovat tavallisesti kestäviä, mutta saattavat silti haalistua ajan mittaan. Suojaa pehmusteet voimakkaalta auringonpaisteelta ja kastumiselta. Suosi myös pehmusteille tarkoitettuja suojapeitteitä.

Jos pehmuste pääsee kastumaan, kuivata se varjossa. Myös kastunut päivänvarjo on hyvä avata ja kuivattaa.

Säilytys: Pese pehmusteet tarpeen mukaan ennen säilytystä. Noudata valmistajan antamia pesuohjeita. Varmista ennen talvisäilytystä, että pehmusteet ovat täysin kuivia ja säilytystila riittävän ilmava.

Myös päivänvarjo on hyvä säilyttää puhtaana, kuivana ja suljettuna – mieluiten päällisellä suojattuna. 

Julkaistu 18.5.2017